Profilaxie
Dacă nu v-ați vizitat de ceva vreme medicul dentist și igienistul dentar, poate fi timpul pentru o programare de profilaxie dentară. Acest tip de programare este o măsură preventivă standard în medicina dentară, care implică inspectarea gurii pentru a identifica eventuale probleme și curățarea dinților. Deși tuturor ne-ar plăcea ca îngrijire orală la domiciliu să fie suficientă pentru a ne menține zâmbetul perfect, este crucială vizita regulate la stomatolog. Iată la ce vă puteți aștepta de la acest tip de vizită:

La ce să vă așteptați în timpul programării dvs. de profilaxie dentară:
O programare de profilaxie dentară este o procedură de rutină, preventivă. Medicul stomatolog va actualiza istoricul medical pentru a vedea dacă au existat modificări în sănătatea dumneavoastră.
Radiografiile ajută medicul să descopere potențiale probleme de sănătate orală care nu sunt vizibile cu ochiul liber, cum ar fi cariile, de exemplu. Se recomandă ca medicul dentist să aibă o conversație cu dumneavoastră despre planul lor pentru radiografii, astfel încât să puteți lua decizii împreună.
Inspecția dinților permite medicului dentist să identifice zonele care ar trebui verificate pentru posibile carii dentare. Ulterior va efectua o curățare dentară folosind instrumente speciale (ultrasunete, airflow și instrumente manuale) pentru a îndepărta placa și tartrul de pe dinți și subgingival. De asemenea, se vor lustrui dinții pentru a îndepărta petele de pe dinți.

Recomandări de îngrijire orală continuă
Medicul stomatolog este o sursă excelentă de cunoștințe pentru întrebările și preocupările legate de îngrijirea orală la domiciliu. Acesta poate face recomandări pentru a vă îngriji mai bine gura și vă poate demonstra tehnici adecvate de îngrijire orală. Îți va aminti să te speli pe dinți de două ori pe zi, să folosești ata dentară o dată pe zi și să folosești o apă de gură.

De ce este necesară profilaxia dentară
Dacă aveți grijă de dinții dumneavoastră acasă, poate vă întrebați de ce medicul dentist spune că aveți nevoie de această programare. Multe probleme dentare pot trece neobservate în stadii incipiente. Este posibil să nu provoace durere sau să aibă semne vizibile, dar cu toate acestea, o programare de profilaxie stomatologică vă poate ajuta medicul dentist să diagnosticheze aceste probleme într-un stadiu incipient! De exemplu, este obișnuit să nu simți durerea dintr-o cavitate atunci când se formează pentru prima dată. Dar, cel mai probabil, dentistul dumneavoastră va putea găsi acea cavitate în programul dumneavoastră de profilaxie și o va repara înainte ca aceasta să devină mai mare și să vă provoace disconfort.

Cât de des să faceți profilaxia dentară
Unii oameni trebuie să-și vadă stomatologul pentru o programare de profilaxie de două ori pe an. Cu toate acestea, anumite persoane ar trebui să urmeze un program diferit. Dacă dinții și gingiile dumneavoastră sunt foarte sănătoase, este posibil să nu fie nevoie să mergeți atât de des. Pe de altă parte, dacă aveți un risc mare de boli dentare, poate fi necesar să vă creșteți frecvența.